Euregio Radio

Rond september 2015 vatten Leon Balmaekers en Jean-Paul Linnartz het idee op om een radio station op te zetten dat helemaal gebruik gaat maken van de mogelijkheden van sociale media, het internet, the cloud en van digitale audio bewerking.

Beiden hadden in het verleden programma’s gemaakt voor de regionale omroep in Limburg (o.a. ROZ) het populaire Arcan Radio en Radio Mi Amigo. De jaren 70 en 80 waren een prachtige tijd voor radio stations. Maar er is inmiddels veel veranderd door de komst van digitale audio (MP3), streaming (Spotify) en studio automatisering. Bovendien is het aantal radio stations minstens het tienvoudige van het aanbod in die tijd.

Met dat in het achterhoofd werd het idee geboren verregaand gebruik te gaan maken van automatisering. Dat idee werd nog versterkt door de inzichten van <em>the inverted studio </em> waarbij de radiostudio eigenlijk geen rol meer speelt en alle items en presentatie “vanuit de cloud” gebeurd.

In december 2014 werd de stichting Euregio Digitaal opricht en in 2015 is euRR begonnen, mede met een subsidie om innovatie concepten verder vorm te geven.

 

Euregio radio biedt een herkenbaar programma waarin cultuur en innovatie regelmatig terug komen. In de meeste programma-uren kunt u luisteren naar internationaal en Euregionaal nieuws, onder andere informatie over innovatie, toeristische tips maar ook een agenda van activiteiten en evenementen.

Karakteristiek voor onze programma’s is dat we deze items regelmatig kort terug laten komen, en dat we op vaste tijdstippen deze onderwerpen nader toelichten en uitdiepen.

Daarbij beperken we ons uiteraard niet tot de Euregio maar informeren u ook over toeristische en culturele evenementen in omringende gebieden. We besteden graag aandacht aan innovatie en daarbij zijn ook de ontwikkelingen in Eindhoven en Leuven belangrijk.

Muziek van nu en van toen is belangrijk op Euregio Radio. We besteden aandacht aan de artiesten die wonen in de Euregio en daar actief zijn, maar we draaien ook muziek van live optredens en popconcerten uit de regio. In onze muziekkeuze kijken we ook terug naar de jaren 70 en 80. Dat was de tijd dat zenders zoals Radio Luxemburg populair waren. De zeezender Radio Mi Amigo was hier redelijk goed te ontvangen in de jaren 70. In de jaren 80 maakten Belgische “vrije radio” stations, zoals Arcan Radio een programma’s die in Nederland populair waren. Op Euregio Radio draaien we niet alleen de muziek uit die tijd maar kijken daarbij ook terug naar het nieuws van toen.