Studio Brainport

Studio Brainport is our Dutch language program on local FM radio.

Radio 4 Brainport zendt uit in het Engels, maar maakt ook Nederlandstalige programma’s. Die zijn te beluisteren op euRegioRadio.eu via Internet en op de FM via de lokale radio. Elke zaterdagochtend op Studio040, de lokale omroep voor Groot Eindhoven, tussen 9 en 10 uur. Elke dag tussen 22 en 23 uur hoor je op euRegio Radio het programma Editie Eindhoven Aken Leuven.

contact : studio at studiobrainport.nl
Podcast

Radiofragmenten

Body Worlds: Binnenkort in Eindhoven onder de naam Real Human Bodies Exhibition Eindhoven, en dus ging Studio Brainport op zoek in het archief van Leon Balmaekers. De techniek van het menselijk lichaam, zo zou je er naar kunnen kijken: hoe kunnen we bewegen? Wat ziet een hartchirurg tijdens een operatie? Maar het is ook een tentoonstelling waar theologen van onder de indruk zijn. Zijn hele verhaal, inclusief de complete podcast op TripTips.nu

 


 

Opeens is het weer druk op de TU Eindhoven: introweek. DE feestweek voor de Eindhovense student. Maar we hebben ook meer serieus innovatienieuws. Het Internet der Dingen groeit minder snel dan verwacht. NXP Semiconductors investeert flink in een chip-fabriek voor automotive ICs. Als het aan de provincie Limburg ligt wordt niet de betuwelijn, maar de snelweg langs Eindhoven DE verbinding met het Ruhrgebied. Waarom is het lastig om een database met vingerafdrukken veilig te maken? We vragen het GenKey. Komt de trolley terug in het staatbeeld?

Zou jij liever zonder piloot aan boord naar San Francisco vliegen of een chirurgische ingreep bij jou laten uitvoeren door een robot? In deze aflevering gaan we in op die vraag. Prof. Maarten Steinbuch heeft alle vertrouwen in robotbesturing, maar we verzamelden ook wat andere meningen.

Technology watcher Peter Simons denkt zo het zijne van het nut van drones. Drones, wat willen we ze eigenlijk laten doen. Drankjes laten bezorgen? Team Blue Jay werkt daar langer aan, de RWTH zet drones in voor veiligheid, en de KU Leuven onderzoekt radiocommunicatie met hele zwermen van drones.

En hoe vinden drones de weg in huis? De techniek achter plaatsbepaling met behulp van LED lampen. En als je zelf wilt experimenteren: sinds kort kun je een compleet leerpakket kopen : kinderen leren software schrijven niet in saaie lessen maar door zelf drones te programmeren.

Smartphones zonder batterij. Het klinkt leuk, maar blijkt wel erg opgehypt door Amerikaanse universiteiten. Het is wel een goede stap in de richting van het Internet der Dingen. Analoge communicatie vanuit sensoren en vooral: energie overdracht door de lucht. De TU/e deed dat al eerder. Een gesprek met Prof Peter Baltus.

In de Jaren 70 werd er in Eindhoven flink onderzoek gedaan aan magnetische tape. Nu is er een rivival van het cassettebandje. En IBM wil het enorme aanbod aan data op slaan op tape.

De volgende generatie smartphones krijgt LIDAR : radar met lichtpulsen. Wat kunnen we daarmee en wat willen we er mee? Gezichtherkenning in 3D: facebook kan straks helemaal automatisch alle foto’s taggen als we allemaal in 3D in hun database staan. We praten met Alty van Luijt, Exec Director bij Genkey over biometrie, vingerafdrukken, gezichtsherkenning en privacy. Het Eindhovense Genkey is heel succesvol in Afrika omdat ze razendsnel in databases kan zoeken. Ze zijn ook expert in het beheer van biometrische database en kennen de risico’s. En innovatieconsultant Peter Simons vraagt zich hardop af of we erop zitten te wachten : 3D selfies …..sta jij er beter op in 3D?

de Bambi Belt monitort te vroeg geboren babies, Eindhoven is koploper in economische groei. Maar we leven wel in productiviteitsparadox, sinds de jaren 80 werken we wel meer, maar we zijn al een tijd niet meer steeds productiever. Prof. Armin Kohlrausch geeft aan ook de wetenschappers vinden dat je je in een kantoortuin meetbaar minder goed kunt concentreren.

In de aflevering van deze 1 juli was Prof. Maarten Steinbuch te gast. Hij kijkt vooruit over hoe we in de toekomst kunnen leren als je technische feitenkennis rechtstreeks naar ons brein kunt oploaden. Kun je dan inzicht en inventiviteit meteen ook meegeven of blijft het leggen van verbanden tussen feiten en technieken toch een kwestie van eigen ervaring en een echte menselijke gave?

Eindhoven als “lichtstad” krijgt een nieuwe betekenis: Was het van origine de stad waar gloeilampen in elkaar gezet, straks wordt het misschien wel het kloppend hart van slimme technologie met lichtdeeltjes, fotonen dus, die communicatie sneller maken, sensoren beter maken, of die industriële processen verbeteren. Inderdaad, Brainport wil van fotonica een speerpunt maken. Het thema wordt een belangrijk onderdeel van de actieagenda, en ook de TU/e wil daar in een belangrijke rol gaan spelen.

April 2017: een interview met Prof Yvonne de Kort over hoe chirurgen met slim licht tijdens een operatie beter kunnen zien welk weefsel kwaadaardig is.

April 2017: de wereld van de TeraHertzen