Studio Brainport

Studio Brainport is our Dutch language program on local FM radio, via Studio040.nl.

Radio 4 Brainport zendt uit in het Engels, maar maakt ook Nederlandstalige programma’s. Die zijn te beluisteren op euRegioRadio.eu via Internet en op de FM via de lokale radio. Elke zaterdagochtend op Studio040, de lokale omroep voor groot Eindhoven, tussen 9 en 10 uur. Bovendien werken we mee aan een dagelijks programma op euRegio Radio, tussen 22 en 23 uur, over de TopTech driehoek Eindhoven-Aken-Leuven.

contact : redactie at studiobrainport.nl
Presentatie: Jean-Paul Linnartz
Voor podcasts van eerdere uitzendingen kijk op: Podcasts Brainport via Patreon

Enkele Geselecteerde Radiofragmenten en Programma’s

20181129_104132Hoe kijk jij aan tegen de wereld? Steeds meer wordt dat bepaald door wat je op facebook ziet. Maar facebook filtert, Facebook bepaalt wat nep nieuws is en welke post jij eerder en meer ziet dan andere. Dat alles wordt bestuurd door kunstmatige intelligentie, die ook vat probeert te krijgen op onze, of de Amerikaanse culturele waarden en normen.

Yann LeCun, de leider van alle kunstmatige intelligentie bij Facebook kreeg de prestigieuze Holst Medal 2018 uitgereikt. Hij is een van de wetenschappelijke grondleggers van KI.

De regio schreeuwt om KI experts, maar als het aan hem ligt moet je als student niet voor KI als smalle opleiding kiezen, maar juist gaan voor een stevige wiskunde en fysica achter grond in de breedte. De combinatie van micro-elektronica, de hardware van IoT apparaatjes, de medische kennis samen met KI is juist waarop Brainport zich kan onderscheiden.

Maar ook: de TUe lanceert een nieuwe start-up die met KI security aanvallen op computer system gaat ontdekken. Prof. Jack van Wijk, wetenschappelijk leider van het Data Science Center legt uit dat dit verder gaat dan wat BitSensor nu al kan doen. Bram Cappers gaat het nieuwe bedrijf leiden en vertelt wat hij wil gaan doen.

De Io Piek Awards 2018
Gerard Lokhoff, Florian Driessen en Erika van der Merwe maakten een podcast over de 2018 Awards

Kunstmatige Intelligentie is toch niet zo slim
Het is weer de maand M(!)ovember, en de bubble-professor aan de TU/e, Massimo Mischi gaf zijn intreerede over de diagnose van prostaatkanker: met echografie volgt hij luchtbellen in het bloed, waardoor de gebruikelijke biopsie straks niet meer nodig is. Daar komt heel veel signaalbewerking bij kijken, maar hij vindt het maar niks om daar dan meteen kunstmatige intelligentie op los te laten. Dan leert de computer weliswaar om zelf kanker herkennen, maar de artsen leren er niets van en begrijpen niet meer waarom het algoritme tot een bepaalde diagnose komt. We moeten weer leren om eerst na te denken, eerst fysische modellen te maken, ….

We waren ook op het licht festival GLOW, en inderdaad, Philip Ross leerde veel over hoe mensen reageren op licht als dat licht zlef ook reageert op wat mensen doen.

TU opende de Innovation Spaces. Om de ingenieur van de toekomst op te leiden doen studenten nu een multi-disciplinair stuk onderzoek, het werken in een team, het begrijpen van de toepassing en het inspelen op hoe de technologie gebruikt gaat worden, … Florian Driesen studeert Psychologie en Techniek, en is enthousiast over een project waarin pijpleidingen in de chemische industrie of ondergrondse olievoorraden worden geïnspecteerd met zelfdenkende autonome sensorballetjes.

Restwarmte uit data centers kan 1 miljoen huishoudens verwarmen. Is dat goed nieuws, of geeft het alleen maar aan hoe snel de vraag naar energie groeit, en dat we straks, na de Eemshaven nog meer nieuwe kolencentrales moeten gaan bouwen. Ja, dat helpt ons van het gas af, … maar lost het CO2 uitstoot op? Volgens Innovation Origins redacteur Frans van Beveren is het in ieder geval goed om te weten dat de warmte niet verloren hoeft te gaan. De High Tech Campus voorziet een flink deel van de gebouwen van warmte uit ICT apparatuur.

Studio Brainport kijkt aan de achterkant van de Maan

Professor Mark Bentum kijkt naar het ontstaan van het heelal, maar moet daar voor wel 1000 om de maan laten cirkelen.
De ontwerper van veel GLOW installaties: voor Philip Ross is het elk jaar weer een verrassing hoe het publiek reageert. Berry Koch over de energietransistie. De opening van Innovation Spaces: Isabelle Reymen vertelt wat de ingenieur van de toekomst moet weten. Meer dan alleen fysica or kunstmatige intelligentie, maar ook innovatie.

 

2018 09 Stella JPL Marije Sessink en Martijn Ruizendaal Portrait

De week van de Brabant Start Up Awards. We kijken naar twee winnaars.

Razendsnel bestormen de Chinese universiteiten de ranglijsten van de beste universiteiten ter wereld. Volgens Oxford is China nu al beter in wiskunde en informatica dan de VS en Europa. De tijd dat ze in China alleen maar Westerse ideeen kopieerden lijkt voorbij.

We kijken ook terug op de jaren 90: Jaap Haarsten wilde voorkomen dat je in de toekomst (nu dus) op veel te kleine schermpjes en te kleine toestenbordjes zouden communiceren. Hij vond dat er iets als Bluetooth  er moest komen. Een Nederlands initiatief dat een succesvolle standard werd, en de markt voor Bluetooth gaat verdubbelen, zo voorspellen analysten.

Ook met Prof. Rudi Bekkers kijken we naar de rol van standaarden in het internet der dingen.

Stella Vie moest afhaken op de 24 uurs van Zolder. Water speelde het Solar Team  parten.

Opeens is het weer druk op de TU Eindhoven: introweek. DE feestweek voor de Eindhovense student. Maar we hebben ook meer serieus innovatienieuws. Het Internet der Dingen groeit minder snel dan verwacht. NXP Semiconductors investeert flink in een chip-fabriek voor automotive ICs. Als het aan de provincie Limburg ligt wordt niet de betuwelijn, maar de snelweg langs Eindhoven DE verbinding met het Ruhrgebied. Waarom is het lastig om een database met vingerafdrukken veilig te maken? We vragen het GenKey. Komt de trolley terug in het staatbeeld?

Zou jij liever zonder piloot aan boord naar San Francisco vliegen of een chirurgische ingreep bij jou laten uitvoeren door een robot? In deze aflevering gaan we in op die vraag. Prof. Maarten Steinbuch heeft alle vertrouwen in robotbesturing, maar we verzamelden ook wat andere meningen.

Technology watcher Peter Simons denkt zo het zijne van het nut van drones. Drones, wat willen we ze eigenlijk laten doen. Drankjes laten bezorgen? Team Blue Jay werkt daar langer aan, de RWTH zet drones in voor veiligheid, en de KU Leuven onderzoekt radiocommunicatie met hele zwermen van drones.

En hoe vinden drones de weg in huis? De techniek achter plaatsbepaling met behulp van LED lampen. En als je zelf wilt experimenteren: sinds kort kun je een compleet leerpakket kopen : kinderen leren software schrijven niet in saaie lessen maar door zelf drones te programmeren.

Smartphones zonder batterij. Het klinkt leuk, maar blijkt wel erg opgehypt door Amerikaanse universiteiten. Het is wel een goede stap in de richting van het Internet der Dingen. Analoge communicatie vanuit sensoren en vooral: energie overdracht door de lucht. De TU/e deed dat al eerder. Een gesprek met Prof Peter Baltus.

In de Jaren 70 werd er in Eindhoven flink onderzoek gedaan aan magnetische tape. Nu is er een rivival van het cassettebandje. En IBM wil het enorme aanbod aan data op slaan op tape.

De volgende generatie smartphones krijgt LIDAR : radar met lichtpulsen. Wat kunnen we daarmee en wat willen we er mee? Gezichtherkenning in 3D: facebook kan straks helemaal automatisch alle foto’s taggen als we allemaal in 3D in hun database staan. We praten met Alty van Luijt, Exec Director bij Genkey over biometrie, vingerafdrukken, gezichtsherkenning en privacy. Het Eindhovense Genkey is heel succesvol in Afrika omdat ze razendsnel in databases kan zoeken. Ze zijn ook expert in het beheer van biometrische database en kennen de risico’s. En innovatieconsultant Peter Simons vraagt zich hardop af of we erop zitten te wachten : 3D selfies …..sta jij er beter op in 3D?

de Bambi Belt monitort te vroeg geboren babies, Eindhoven is koploper in economische groei. Maar we leven wel in productiviteitsparadox, sinds de jaren 80 werken we wel meer, maar we zijn al een tijd niet meer steeds productiever. Prof. Armin Kohlrausch geeft aan ook de wetenschappers vinden dat je je in een kantoortuin meetbaar minder goed kunt concentreren.

In de aflevering van deze 1 juli was Prof. Maarten Steinbuch te gast. Hij kijkt vooruit over hoe we in de toekomst kunnen leren als je technische feitenkennis rechtstreeks naar ons brein kunt oploaden. Kun je dan inzicht en inventiviteit meteen ook meegeven of blijft het leggen van verbanden tussen feiten en technieken toch een kwestie van eigen ervaring en een echte menselijke gave?

Eindhoven als “lichtstad” krijgt een nieuwe betekenis: Was het van origine de stad waar gloeilampen in elkaar gezet, straks wordt het misschien wel het kloppend hart van slimme technologie met lichtdeeltjes, fotonen dus, die communicatie sneller maken, sensoren beter maken, of die industriële processen verbeteren. Inderdaad, Brainport wil van fotonica een speerpunt maken. Het thema wordt een belangrijk onderdeel van de actieagenda, en ook de TU/e wil daar in een belangrijke rol gaan spelen.

April 2017: een interview met Prof Yvonne de Kort over hoe chirurgen met slim licht tijdens een operatie beter kunnen zien welk weefsel kwaadaardig is.

April 2017: de wereld van de TeraHertzen
[/audio]